BLOGGPOST 1. LESELYSTAKSJON!
Leseprosjekt – det er høst, og de fleste skolene er i gang med en form for dette. Det er vi på 2. trinn på Lade skole også. I denne bloggen vil jeg fortelle litt om den pågående leseaksjonen og temaet for mitt bloggprosjekt, som blir litteraturformidling gjennom høytlesing. Jeg har som mål å ta i bruk lesestrategier som passer for 2. klassingene og bruke konkrete arbeidsmåter for å fremme forståelsen av boka.
Målene for vår Leselystaksjon har vært at elevene skal oppleve variert barnelitteratur på skolen og hjemme, og at foreldrene skal ha fokus på høytlesing ved å lese for barna, helst hver dag. Litteraturopplevelsen og forståelsen skal bearbeides gjennom drama, tegning, skriving og muntlig framføring på skolen. Andre elementer er bruk av lesestrategier, litteratursamtale, lesestopp, lesekort, bokorm, bokmeldinger og bokpresentasjon, samt utstilling av barnas arbeider.
Vi har hatt prosjekt rundt to billedbøker så langt, Flekkmonstret bygger harefelle og Tor og traktoren.
Først snakket vi om målet med lesinga, som var å oppleve.
Vi brukte drama som innfallsport til denne boka, hvor både elever og lærer fikk prøve seg som flekkmonster. Ut fra det fikk elevene tegne og skrive om sitt eget monster og lese opp og vise for de andre. Siden brukte vi førlesingsstrategier, som å bruke tittel og bilde til å gjette hva boka handlet om, og utdype bakgrunnskunnskapen rundt både dyr og feller. Så leste vi boka og stoppet opp underveis og snakket om det vi hadde lest. Etterpå skrev vi bokmelding og noen rakk også å tegne og skrive om hvordan de ville lage sine egne vennefeller.
Målet med lesinga av denne boka, var også å oppleve og kose oss. Men her passet det også å lære litt om yrker, så vi startet med å snakke om det . Alle ville fortelle om foreldrenes yrker, men ganske mange hadde det ikke helt klart! Så brukte vi tittel og bilde til å tenke på hva boka kunne handle om. Denne boka er som en detektiv-historie, så vi stoppet opp for hvert nytt spor som ble avslørt og gjettet på hva slags yrke eieren av traktoren kunne ha. Tor prøver nemlig å finne eieren til traktoren som står foran do! Det ble veldig spennende og engasjmentet var stort! Etterpå fikk alle velge et yrke og tegne og skrive om det. Så hadde vi miming av yrker, moro. Bokmelding, hvor de fortalte om boka og hva de likte best, skrev vi også.
Elevenes arbeider har vi hengt opp i garderobe og klasserom slik at foreldrene får se på det.
Så var det bloggprosjektet mitt. I dag har jeg vært på biblioteket for å låne en ny billedbok som jeg skal blogge rundt. Jeg hadde sett for meg en av bøkene til Gro Dahle og Svein Nyhus. Ikke en bok var å oppdrive på biblioteket i Trondheim sentrum, alt var utlånt til en skole som skulle ha besøk av Svein Nyhus! Ergerlig. Siden tiden er knapp, og jeg må begynne planleggingen i dag, valgte jeg å låne tre eksemplarer av boka "Gull-rot" av Kari Sverdrup og Jens Kristensen. Jeg har tenkt at alle tre gruppene på 2. trinnet skal få delta i prosjektet, slik som med de andre bøkene vi har lest, derfor tre eksemplarer.
Jeg har lest om boka i heftet "Bok i bruk", og der er det mange spennende eksempler på måter å arbeide med boka på. Eksemplene er fra 3. trinn, mine elever er på 2. trinn, men kanskje jeg skal bruke noe av det? Nå må jeg først lese boka og reflektere litt rundt den og kanskje lese på nytt om billedbøker? Dessuten se om jeg kan få noen ideer til i morgen.
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlettHei Beate!
SvarSlettFint å høre fra deg på bloggen;-)
Synes dette høres ut som et flott leseprosjekt, med lesing av kanskje litt annen og ny litteratur for elevene. Flott at du tar med kreative arbeidsformer som drama og tegning, særlig med tanke på at det er små barn vi snakker om, hvor mange enda har et mer natulig forhold til slike arbeidsformer enn for eksempel skriving.
Synd at du ikke fikk tak i de bøkene du hadde tenkt, men jeg tror Gull-rot kan gi en like fin opplevelse med de arbeidsmåtene du har lagt opp til. Du favner mye med mange ulike arbeidsformer og elementer som du tar inn i litteraturformidlingen. Flott at du også har fokus på lesestrategier, selv om hovedmålet ditt er opplevelsen av variert barnelitteratur. Som Anne- Beathe Mortensen Buan sier, er høytlesing en god innfallsport til å arbeide med lesestrategier i en meningsfylt kontekst (Maagerø og Tønnessen 2006)
Når det gjelder litteratur om bildebøker, skriver Bjorvatn og Lillevangstu i "Inn i teksten- ut i livet" en del om hvordan man kan formidle bildebøker. Et par forelesninger på fjorårets studium av Beret Wicklund ga oss også mange ideer og bra teori om bildebøker. Kanskje du kan se tilbake på notater og evt power pointer derfra?! De ligger fremdeles på Its learning.
Lykke til videre!
Heisann Beate. Nå var det greit å få begynt å se bloggen din ja! Jeg synes det er ekstra moro å se at du også har valgt høytlesing som en viktig arbeidsform. Wicklund og Lillesvangstu har skrevet mye om denslags som det absolutt er verdt å ta en titt på. Mange gode tips både til før- og etterarbeid i tillegg til selve formidlingsbiten som jeg personlig mener er veldig viktig. Uten engasjert og begeistret formidling klarer man ikke å få barnas øyne opp for litteratur!
SvarSlettBildebøker er kjempeartig Beate! Bruk av smartboard gjør dette til en kjempeopplevelse for alle! Test det ut og bruk litt tid på å forberede lesingen.
Jeg følger med dere! Lykke til videre!
Bjarne
Mange gode tips å få fra dere!
SvarSlettLade skole har kun ett smartboard så langt, og jeg har aldri hatt tilgang til det. Det er u-trinnet som bruker det, og om jeg hadde tryglet meg til tilgang, tror jeg ikke jeg hadde hatt tid til å lære meg å bruke det på så kort tid. Men absolutt noe jeg kunne tenkt meg å gjøre siden. Jeg får gjøre det på den tradisjonelle måten, samle elevene på gulvet foran meg med boka. For at elevene skal få god tid til å se på bildene, vil jeg lage meg en kopi av teksten, slik at jeg slipper å snu boka vekk fra elevene hele tiden. Teksten er for lang til at jeg kan lære meg den utenat.
Spennende å høre hvordan du legger opp et leseprosjekt for andre klasse. :-) Det høres ut som at du “dyrker fram” evnen til å glede seg over litteratur – for å låne Rutt T. Lorentzen sine ord. (Fra hennes artikkel “Første leseopplæring i skolen”, i boka “Norskdidaktikk – ei grunnbok”, side 248 -261. Her omtaler hun mange grunner til å bruke tid på høgtlesing, og også dette med skriving som vei til lesing.) Flott for ungene at du legger opp til så variert bearbeidelse av tekstene, og kjekt for foreldrene å kunne se utstillingen av elevarbeidene.
SvarSlettDet at du har bilder i bloggen din, av de bøkene du omtaler, gjør innleggene dine ekstra leservennlige. :-) Lurer litt på hvilken tidsramme du har for dette prosjektet? Ser du skriver at det er et mål at elevene skal oppleve variert barnelitteratur på skolen og hjemme, og du nevner blant annet lesekort. Hvis du har oppfordret foreldrene til ekstra leseinnsats på hjemmebane, i leseprosjektperioden, hadde det vært artig å høre om dette samarbeidet.
Gleder meg til å høre mer om arbeidet knyttet til boka “Gull-rot”. Tror du med hell kan bruke flere av de tipsene som er beskrevet i “Bok i bruk, 1.-4. klasse”, selv om dine elever ikke er tredjeklassinger. Det som var skrevet om “dublering” passer kanskje ekstra godt til ditt leseprosjekt?
Ser at både Nina og Bjarne nevner boka “Inn i teksten – ut i livet”. Det Lillesvangstu skriver i kapittel 2 der, vender jeg også ofte tilbake til – i forbindelse med litteraturarbeid. Bjørkeng skriver i boka “Norskdidaktikk – ei grunnbok”, på side 304ff om “Klassesamtalen om litteratur – lærerens rolle”. Kanskje det kan være interessant å se litt nærmere på? Eventuelt også kapittelet kalt “Litteraturens plass i undervisningen” i boka “Skrive- og lesestart. Skriftspråkutvikling i småskolealderen” av Traavik/Alver (2008)?
Det skal bli spennende å lese bloggen din videre! Lykke til med leseprosjektet!
Leselystprosjektet vårt har gått siden slutten av september og er ferdig nå i uke 43.
SvarSlettNår det gjelder vår oppfordring til å lese for barna hjemme, har vi sagt minst 15 minutter hver dag. Det er jo i bunn og grunn hva vi ønsker at foreldrene skal gjøre hele tiden. Rammen rundt med lesekort med signatur for hver bok og at elevene får fylle ut bokorm-deler for hver bok - eller for hver lesestund i en langlesebok, gjør det litt ekstra motiverende og forpliktende håper vi. Det blir spennende å se hvor lange bokormene våre blir, vi er tre grupper som har hver vår!
Etter leseaksjonen vil vi bruke lesekortet til å loggføre elevenes lesing hjemme for foreldrene.