
Da er vi i mål med leseprosjektet på Lade skole. Vi fikk avsluttet presentasjonen av bio-diktene og tegnet ferdig. Gjennom biodiktene om en av aktørene i boka, viste elevene at de hadde reflektert og laget sin egen forståelse. Jeg synes det er ganske flott at 2. klassingene klarer å skrive ned tanker på denne måten med få ord. Bruken av oppstartere er genial når skriveferdigheten er begrenset. Å lese opp i plenum og kanskje forklare nærmere om tankene sine er også god trening, både i å lese høyt og å stå fram. Etterpå ble gangen og klasserommet utstillingsarena for produktene til glede for både elever og foreldre. Faktisk bruker elevene en god del tid på å lese det som er hengt opp, både alene og sammen med andre elever.
Ungene og foreldrene leste tilsammen over 700 bøker i løpet av de fire ukene vi førte leselogg. Bokpresentasjonene til elevene viste progresjon fra i fjor på den måten at de var flinkere til å beskrive både bilder og handling i boka. På kontaktmøtene fortalte flere foreldre at ungene hadde øvd på presentasjonen hjemme på forhånd, slik vi hadde foreslått. Lesingen synliggjøres i form av tre lange bokormer i klasserommene, ganske fargerikt og flott!
Vi lærerne har gjennomført høytlesing med vekt på lesestrategier, og brukt varierte og konkrete metoder for å fremme leseforståelsen gjennom tre høytlesingsbøker i denne perioden. Den siste, «Gull-rot» har jeg blogget om. Alle vi tre lærerne er enige om at denne måten å jobbe med litteratur på har vært en suksess, både for oss og elevene. Elevene har vært svært motiverte og deltakende, både under lesinga og i de ulike skrive-, drama og fremføringsaktivitetene vi har hatt. Ubetinget vil jeg si at elevene har jobbet aktivt med leseforståelsen sin, og har vist både muntlig, skriftlig og gjennom tegning at de har oppnådd en individuell forståelse av boka. Vi har gjentatte ganger modellert og undervist eksplisitt i førlesestrategier, og håper ungene vil ta strategiene i bruk ettehvert på egen hånd.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar