torsdag 21. oktober 2010

BLOGGPOST 1. LESELYSTAKSJON!


Leseprosjekt – det er høst, og de fleste skolene er i gang med en form for dette. Det er vi på 2. trinn på Lade skole også. I denne bloggen vil jeg fortelle litt om den pågående leseaksjonen og temaet for mitt bloggprosjekt, som blir litteraturformidling gjennom høytlesing. Jeg har som mål å ta i bruk lesestrategier som passer for 2. klassingene og bruke konkrete arbeidsmåter for å fremme forståelsen av boka.

Målene for vår Leselystaksjon har vært at elevene skal oppleve variert barnelitteratur på skolen og hjemme, og at foreldrene skal ha fokus på høytlesing ved å lese for barna, helst hver dag. Litteraturopplevelsen og forståelsen skal bearbeides gjennom drama, tegning, skriving og muntlig framføring på skolen. Andre elementer er bruk av lesestrategier, litteratursamtale, lesestopp, lesekort, bokorm, bokmeldinger og bokpresentasjon, samt utstilling av barnas arbeider.

Vi har hatt prosjekt rundt to billedbøker så langt, Flekkmonstret bygger harefelle og Tor og traktoren.

 Først snakket vi om målet med lesinga, som var å oppleve.
Vi brukte drama som innfallsport til denne boka, hvor både elever og lærer fikk prøve seg som flekkmonster. Ut fra det fikk elevene tegne og skrive om sitt eget monster og lese opp og vise for de andre. Siden brukte vi førlesingsstrategier, som å bruke tittel og bilde til å gjette hva boka handlet om, og utdype bakgrunnskunnskapen rundt både dyr og feller. Så leste vi boka og stoppet opp underveis og snakket om det vi hadde lest. Etterpå skrev vi bokmelding og noen rakk også å tegne og skrive om hvordan de ville lage sine egne vennefeller.


 
Målet med lesinga av denne boka, var også å oppleve og kose oss. Men her passet det også å lære litt om yrker, så vi startet med å snakke om det . Alle ville fortelle om foreldrenes yrker, men ganske mange hadde det ikke helt klart! Så brukte vi tittel og bilde til å tenke på hva boka kunne handle om. Denne boka er som en detektiv-historie, så vi stoppet opp for hvert nytt spor som ble avslørt og gjettet på hva slags yrke eieren av traktoren kunne ha. Tor prøver nemlig å finne eieren til traktoren som står foran do! Det ble veldig spennende og engasjmentet var stort! Etterpå fikk alle velge et yrke og tegne og skrive om det. Så hadde vi miming av yrker, moro. Bokmelding, hvor de fortalte om boka og hva de likte best, skrev vi også.

Elevenes arbeider har vi hengt opp i garderobe og klasserom slik at foreldrene får se på det.

Så var det bloggprosjektet mitt. I dag har jeg vært på biblioteket for å låne en ny billedbok som jeg skal blogge rundt. Jeg hadde sett for meg en av bøkene til Gro Dahle og Svein Nyhus. Ikke en bok var å oppdrive på biblioteket i Trondheim sentrum, alt var utlånt til en skole som skulle ha besøk av Svein Nyhus! Ergerlig. Siden tiden er knapp, og jeg må begynne planleggingen i dag, valgte jeg å låne tre eksemplarer av boka "Gull-rot" av Kari Sverdrup og Jens Kristensen. Jeg har tenkt at alle tre gruppene på 2. trinnet skal få delta i prosjektet, slik som med de andre bøkene vi har lest, derfor tre eksemplarer.

Jeg har lest om boka i heftet "Bok i bruk", og der er det mange spennende eksempler på måter å arbeide med boka på. Eksemplene er fra 3. trinn, mine elever er på 2. trinn, men kanskje jeg skal bruke noe av det? Nå må jeg først lese boka og reflektere litt rundt den og kanskje lese på nytt om billedbøker? Dessuten se om jeg kan få noen ideer til i morgen.