Bloggpost 6 om tredje økt, fredag 29.10.10
I dag har vi hatt den siste økta hvor vi snakket om boka og avsluttet med personlig tilnærming til teksten i form av biodikt. Biodikt eller personskjema er en arbeidsmåte nevnt i boka "Inn i teksten, ut i livet" av Hanne Dahll-Larssøn(red.) og blir brukt her til å nærme seg en av hovedpersonene. Økta ble kortere enn tenkt, på grunn av andre ting som måtte inn. Det førte til at vi ikke kom helt i mål med å presentere biodiktene og å fullføre tegningen under. Vi får ta opp tråden til uka.
I lyttekroken startet vi med å gjenfortelle hovedhandlingen. Elevene bidro med å fortelle, men noen sporet av i detaljer underveis, slik at det mer hadde karakter av å beskrive enkeltepisoder. Da kommer elevenes evne til å se detaljer i bildene godt fram og de får trent seg i å fortelle, jeg får trøste meg med det. Å fortelle hele fortellingen kronologisk riktig er utfordrende, så jeg måtte få dem tilbake på sporet noen ganger. Vi kikket på slutten og jeg ga dem et hint om å se nøye på katten. En liten tåre avslørte at katten var lei seg fordi hun ikke fikk være med i luftballongen. De syntes det var kjempemoro da baksiden avslørte at katten og musa tok en tur sammen, de også!
Vi ofret også litt tid til å kikke på illustratøren sine valg, som vises på innsiden av omslaget. Begrepene illustratør og tegner ble forklart, og elevene fikk si om de var enig i valgene han hadde gjort. Guttene syntes slett ikke slakterens kniv var skummel, slik tegneren lurte på. Elevene kunne ikke huske noen historie som lignet på denne, og siden jeg ikke har lest «Gudbrand i Lia» for dem, ble det med det. Men de likte boka veldig godt, og de likte godt måten jeg leste på. De ba om jeg kunne lese de partiene der jeg hadde gjort til stemmen og nesten spilt litt skuespill, om igjen. Ut fra det, er det tydelig at lesemåten gjør stoffet levende for dem.
Biodiktet modellerte jeg på tavla med hovedpersonen Tomas, før de fikk hvert sitt ark og tilbud om å samarbeide om å fylle ut. Ikke alle ønsket å samarbeide, så jeg lot dem velge. Jeg hadde valgt ut noen punkter som jeg trodde at de kunne beherske og som teksten kunne gi svar på. At vi hadde nærmet oss hovedpersonene før gjennom drama, ga også et godt utgangspunkt for å greie oppgaven. Det gikk veldig bra, ungene mestret oppgaven og var engasjert i arbeidet. Noen valgte hovepersonene, mens et par faktisk tok en av sidefigurene. Da måtte de tenke ut mange av opplysningene selv, men det klarte de!
Etterpå samlet vi oss i lyttekroken og alle fikk lese opp noe av det de hadde skrevet. Men vi hadde ikke tid til å reflektere sammen rundt hovedpersonene denne gangen. Iveren etter å vise fram og lese opp fikk stå i sentrum, når tiden var knapp. Vi får ta en oppsummeringsøkt og tegne ferdig pluss snakke litt sammen i neste uke.
BIODIKT OM__________________
Kjønn:____________
Alder:____________
Tre ord om personen eller dyret:__________________________
Pleier å:____________________________________________
Liker:______________________________________________
Liker ikke:___________________________________________
Ønsker:_____________________________________________
Tror at:_____________________________________________
Her kan du tegne:
Hei Beate.
SvarSlettDet ser ut til at barna har hatt stor glede av denne boka. Jeg må jo også si at ungene er tålmodige til å sitte å høre på/diskutere sammen. Å bruke biodikt mener også jeg er en fin måte å "gå inn" i personene for å lære dem å kjenne. Biodiktet kan fungere godt som skrivehjelp til andre tekster barna skal skrive. De lærer seg å beskrive og å "lage" personer i egnen tekstskaping. Litt om dette finner du i Lillesvangstu (2007). Tror det er motiverende for barna å se at skrivinga/lesinga kan brukes på nytt i egen skriving.Stjel fra gode tekster er mottoet!
Lykke til i innspurten.
Bjarne
Dette var inspirerende å lese – både bloggen din og alle kommentarsporene dine i andres blogger. Du viser til relevant faglitteratur slik at prosjektet ditt er godt faglig forankret.
SvarSlettNedenfor nevner jeg noen momenter som du kan vurdere å ta med i refleksjonsskrivet:
Jeg kunne tenkt meg at du så litt på kommentarene du har skrevet, både i din egen blogg og hos andre. Jeg synes jeg ser en forskjell mellom for eksempel denne kommentaren og denne, kanskje mest i språkutformingen. Er spent på hvordan du ser på det. Hvordan vil du karakterisere din rolle som kommentator?
Hvordan har du bygget opp bloggpostene dine?
Har du skrevet fortløpende eller har du ”kladdet” først? Prøv å karakterisere din bloggestil så nøyaktig som mulig – også med tanke på de teknologiske utfordringene som bloggverktøyet gir.
Her kan du også beskrive hvilke andre modaliteter enn skrift du har brukt i bloggen din, og hvorfor! (Du har for eksempel lagt inn en videolinje.