torsdag 30. september 2010

Ny vri på problemstilling

Hvilke lesestrategier kan 2. klassinger ta i bruk? Hvordan undervise eksplisitt i noen lesestrategier ved bruk av metoden veiledet lesing?

Nå tror jeg endelig problemstilllingen er i boks og jeg er i gang med oppgaveskrivinga...

onsdag 29. september 2010

Problemstilling oppgave 1.

Jeg prøver meg med en ny formulering av problemstillinga:


Er metoden veiledet lesing egnet til å undervise eksplisitt i lesestrategier på 2. trinn?

Jeg er spent på kommentarer!

søndag 26. september 2010

Problemstilling oppgave 1: Min praksis som leselærer

Jeg ønsker å ta utgangspunkt i en undervisningsøkt med veiledet lesing på 2. trinn. Det er tidlig i skoleåret og de fleste elevene befinner seg på det forberedende stadiet, «emergent readers» (Å lese for livet:51) og er på vei til å bli lesere på det tidlige stadiet (early readers).

Jeg vil kort beskrive hvilke kjennetegn som beskriver det nivået elevene befinner seg på og metoden veiledet lesing. Ut fra en valgt bok og en gruppe elever, vil jeg drøfte hvilke lesestrategier som det er naturlig å ta i bruk for å forberede lesinga og hvilke lesestrategier som kan benyttes underveis i lesinga. Jeg vil også drøfte hva slags muntlige og skriftlige aktivieteter elevene kan ta i bruk etterpå for å bearbeide teksten de har lest.

fredag 17. september 2010

Å ta for seg hele praksisen min som leselærer er for bredt.  Jeg lurer på hva jeg skal velge å fokusere på.  Jeg jobber jo på andre trinn og elevene har knekket lesekoden, men er likevel ubehjelpelige lesere på litt ulike nivå.  Kanskje skal jeg ta for meg hvordan jeg vil ta tak i den fasen som elevene er i nå, nemlig hvordan bringe dem videre?  Hva gjør jeg i praksis med de ressursene vi har for å legge opp til en variert, tilpasset undervisning.  Hvilke omgivelser fysisk er mest inspirerende, hvordan legge opp til lesing og skriving hver dag, hvordan møte hver enkelts behov i praksis, f.eks. med veiledet lesing, hvordan bruke de timene vi har fått til tidlig innsats- lesekurs?  Og hva er et lesekurs?

 Dette kan jo bli veldig vidt igjen. Jeg må konsentrere meg om noe:  Veiledet lesing, lesing i samarbeid med hjemmet, klasserommet og lesing/skriving på skolen.  Altså hvordan jeg legger opp til å undevise for å bringe elevene videre. Hvilke teoretikere? Pressley, Smidt, for eksempel. Kulbrandstad, skjønt jeg kikket i boka og fant at det meste har jeg lest andre steder.

Hvordan bruke en blogg

Her kan jeg sprutskrive og lenke til andre sider, for eksempel Dagbladet

torsdag 16. september 2010

Jeg synes det er greit å ha begrenset tilgangen til bloggen min.  Den er opprettet med hensikten å skrive en oppgave om et bestemt tema, og har interesse for de som har leseadgang.  De har også forutsetninger for å gi gode kommentarer.  Likedan er det lærerikt og interessant for meg å lese de andres blogger, vi kan sikkert gi hverandre ideer.  Ved at bare studentgruppa har tilgang, slipper jeg også å forholde meg til hvem som helst sine kommentarer, som jeg ikke har interesse av.

Forøvrig har jeg nettopp brukt mange timer på å partere en halv hjort sammen mannen min, er ganske sliten både i kropp og hode.  Er ikke sikker på at jeg skrev noe vettugt over her....
I dag har vi lært å bruke dette bloggverktøyet. Det skal bli spennende å se hva som blir skrevet her etterhvert om leseprosjekt i skolen.